Det blir första gången som festivalen har ett tema utanför Europas gränser och Indiens storlek utmanar med sina 1,25 miljarder människor och 28 delstater. Ambitionen 2017 är att presentera olika aspekter av känt och okänt i det stockholmska stadsrummet. Genom olika genrer vill festivalen ge doft och färg av vad både modern och traditionsbärande indisk kultur kan erbjuda.

Musik, gatukonst, cirkus, dans, mode, film, litteratur, samtal, mat, basar, yoga och mycket mera. Det indiska temat görs i samarbete med stockholmsbaserade India Unlimited.

– Stockholms Kulturfestivals årliga tema är något unikt bland de stora svenska stadsfestivalerna och ger varje års evenemang en speciell karaktär. Det är också ett spännande arbetssätt att få djupdyka in i andra kulturella världar och sen få presentera dem för en bred och nyfiken stockholmspublik, säger Claes Karlsson, festivalens konstnärlige ledare.

Årets publiksuccé med tema Frankrike har nyligen avslutats och planeringsarbetet för nästa år är redan igång.

– Vi har redan börjat programarbetet med det indiska temat, och vad som slår oss är den starka koppling som finns inom alla genrer, mellan tradition och det moderna. Dofter, smaker, klanger, berättelser, rörelser och färger som vi förknippar med Indiens rika kulturhistoria, går allt som oftast igen, även i det nyskapande, enligt temats projektledare Philippa Staffas.

Stockholms Kulturfestival har fri entré, pågår 15–20 augusti 2017 och erbjuder något för alla åldrar. Under våren och sommaren släpps hela festivalens omfattande program.

– Relationen mellan Indien och Sverige har stadigt expanderat och växt med ökad turism och handel i bägge riktningarna. Jag är verkligen exalterad över att Indien har blivit utvalt som tema för Stockholms Kulturfestival 2017. Det kommer att öppna nya vägar för konstnärliga samarbeten och göra våra band ännu starkare. Jag är tacksam över att Stockholms stad visar att kultur kan bygga broar över långa avstånd, säger Indiens ambassadör Banashri Bose Harrison.