Information och fakta om landet Indien som historia, ekonomi, befolkning, natur, folkmängd, ekonomi, språk, turism etc för barn, vuxna och hela familjen. Indien är det sjunde största landet till ytan, det näst folkrikaste och den folkrikaste demokratin i världen. Landet kallas ofta för världens största demokrati. Landet är mer som en hel kontinent. Här finns det massor av olika religioner, kulturer och språk och du kan besöka moderna jättestäder och mindre byar där tiden har ståt still. Fakta och bra att veta om Indien.
Information om Indien
Indien eller Republiken Indien är en förbundsrepublik som ligger i södra Asien. Landet har en lång kust mot Indiska oceanen i söder, Arabiska havet i väster och Bengaliska viken i öster. Indien gränsar till Pakistan i väster, till Kina, Nepal och Bhutan i nordost och till Bangladesh och Burma i öster. Andra länder som ligger nära är Sri Lanka, Maldiverna och Indonesien. Indien är en förbundsrepublik som består av 29 delstater och sju unionsterritorier. Huvudstad är New Delhi och största stad är Bombay. Yta är på totalt 3 287 263 km². Uppskattat antal invånare 2015 var 1 251 695 584 vilket ger en befolkningstäthet på 380,77/km². Valutan är Indisk rupie (INR) och landet ligger i tidszonen UTC +5.30. Högsta berg är Kanchenaganga, 8 568 m ö.h., största sjö är Wular Lake, 189 km² och längsta flod är Brahmaputra, 2 900 km lång. Nationaldagen är den 26 januari och nationalitetsmärke är IND. Landskoden är IN, IND och landsnummer är 91.
Landet är organiserat i ett antal olika nivåer. Den högsta nivån är unionsnivån med en president. Presidenten väljs av ett elektorskollegium för en mandatperiod om 5 år. Den verkliga makt utövas dock av centralregeringen under ledning av premiärministern. Mellannivån består sedan av delstater som är 28 stycken. Varje delstat har en guvernör som är utnämnd av presidenten. Delstaterna är Andhra Pradesh, Arunachal Pradesh, Assam, Bihar, Chhattisgarh, Goa, Gujarat, Haryana, Himachal Pradesh, Jammu och Kashmir, Jharkhand, Karnataka, Kerala, Madhya Pradesh, Maharashtra, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Odisha, Punjab, Rajasthan, Sikkim, Tamil Nadu, Telangana, Tripura, Uttar Pradesh, Uttarakhand, Västbengalen. Det finns även sju unionsterritorier Andamanerna och Nikobarerna, Chandigarh, Dadra och Nagar Haveli, Daman och Diu, Lakshadweep, National Capital Territory of Delhi, Puducherry. Unionsterritorierna styrs direkt av den nationella regeringen. Fyra stora världsreligioner uppstod i Indien: hinduismen, buddhismen, jainismen och sikhismen. Officiella språk är Hindi, tamil, sanskrit, engelska samt 20 andra språk.
Turism i Indien
Turismindustrin är inte väl utvecklad på grund av mycket byråkrati och dålig infrastruktur. Men landet har som resmål mycket att erbjuda. Fina nationalparker med vilda djur, massor av fina byggnader som t.ex. tempel och moskéer. Man kan också bad och sola via charter till Goa.
Indiens historia
De första kända permanenta bosättningarna i Indien var för över 9000 år sedan. Dessa bosättningar utvecklades under åren till Induskulturen. Efter invasioner från Centralasien från 900-talet till 1100-talet föll stora delar av norra Indien under Delhisultanatets och senare Mogulrikets styre. Från 1500-talet upprättade europeiska länder som Portugal, Nederländerna, Frankrike och Storbritannien handelsstationer och bildade senare kolonier i landet. Efter år 1856 var större delen av Indien under Brittiska ostindiska kompaniets kontroll. På 1900-talet inledde Kongresspartiet och andra politiska organisationer en landsomfattande kamp för att Indien skulle bli självständigt. Mahatma Gandhi ledde miljontals människor i nationella kampanjer för självständighet. Den 15 augusti 1947 blev Indien en dominion i Brittiska samväldet samtidigt delades landet i det hinduiska Indien och det muslimska Pakistan. Pakistan var delat i Väst- och Östpakistan. Med början år 1991 har betydande ekonomiska reformer gjort om Indien till en av de snabbast växande ekonomierna i världen.
Språk som talas i Indien
De officiellt erkända språken enligt konstitutionens är assamesiska, bengali, bodo, gujarati, hindi, kannada, kashmiri, konkani, malayalam, maithili, marathi, meitei/manipuri, nepali, oriya, punjabi, santhali, sanskrit, sindhi, tamil, telugu och engelska.
Indiens flagga
Indiens flagga är en trikolor med färgerna saffransgult, vitt och grönt, och har ett marinblått hjul med tjugofyra ekrar i mitten. Flaggan är också känd som Tiranga vilket betyder trikolor på hindi. Indiens flagga kommer från de flaggor som under 1900-talet användes under kampen för självständighet. Det saffransgula fältet i flaggan står för mod och uppoffringar. Det vita fältet representerar fred och sanning, och det gröna fältet symboliserar ödet.
Källa: Wikipedia, Nationalencyklopedin (NE), The World Factbook – CIA
indientankar
"Trevligt att åka till Kerala. "