Ska man ge dricks och i så fall hur mycket bör man egentligen ge till olika personer inom servicenäringen på utlandsresan? Svenskar är inte så vana med drickskulturen och det är en av de vanligare frågorna Vings guider får ute på resmålen. I många fall räcker det med ett vänligt tack medan det i andra förväntas att man ger en slant som uppskattning och tack för hjälpen.

För att reda ut vad som är kutym att ge i dricks har Ving ställt frågan hur turisterna ska resonera när det gäller dricks, till sina guider i vinterns populäraste semesterländer. De kan naturligtvis inte göra en hundraprocentigt säker manual, men ge bra riktlinjer. Sedan ska man även väga in den service man får, eller inte får.

– I många länder är dricksen en viktig del av lönen och därför nästan obligatorisk, medan det i andra länder nästan är ett okänt begrepp. I USA är dricksen i stort sett ofrånkomlig. Du måste även anpassa dricksen efter den ekonomiska nivån i landet du är i. En servitör på en bra restaurang i Thailand får ungefär 120 kronor i lön per dag och kommer sannolikt att bli något förvånad om hans dricks når den nivå man bör ge på till exempel Hotel Waldorf Astoria i New York, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

Den som bor på ett hotell med All Inclusive kan gärna tänka på att ge lite dricks till bar- och restaurangpersonalen, i de länder där det är vanligt med dricks. Likaså kan det vara en god idé att ge ca halva drickssumman till städpersonalen redan i början av semestern. Det kan ge lite extraservice på rummet i form av en blomma eller liknande. Man bör ge dricksen i lokal valuta så att mottagaren inte behöver krångla med att försöka växla sina drickspengar i banken.

  • Indien, Goa, valuta: INR –rupie. 1 INR motsvarar ca 14 öre.
  • Städerskan: Ca 200 INR per person och vecka.
  • Piccolon: 50 INR.
  • Servitören: Ca 10 procent på notans belopp.
  • Taxichauffören: Förväntar sig ingen dricks då de räknar in den i det avtalade priset.
  • Frisören: Förväntar sig ingen dricks trots att priset för en klippning är mycket lågt.

Kommentar: USD och euro är oftast mer uppskattat som dricks än den lokala indiska rupien.

Källa: Ving